Cakes voor verschillende gelegenheden

Het fijne aan cakes is dat het niet alleen lekker is, maar vaak ook een positief gevoel oproept. Meestal wordt er namelijk cake gebakken als er iemand jarig is of als er iets anders te vieren valt. Er zijn genoeg redenen en gelegenheden te verzinnen om een cake te bakken. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de cultuur. In bepaalde landen is het gebruikelijk om bij bepaalde gelegenheden een cake te serveren, die wij in het westen bijvoorbeeld niet kennen. Daarom geven wij in het vervolg een overzicht van verschillende gelegenheden voor het serveren van cake.

Zoals gezegd, worden cakes meestal gebakken om iets te vieren. Dat kan bijvoorbeeld een verjaardag zijn, een bruiloft, een geboorte, kerstmist of een Plava voor Pasen (dit is een soort sponscake). Voor welke gelegenheden er een cake wordt gebakken geserveerd, dat verschilt natuurlijk per cultuur. Toch is het over het algemeen dat bij genoemde gelegenheden een cake tevoorschijn wordt gehaald, waar bij bruiloften vaak de meest spectaculaire varianten tevoorschijn worden gehaald en vaak uit meerdere verdiepingen bestaat.

De populairste ingrediënten die over het algemeen zijn te vinden op bruidstaarten zijn marsepein, chocola, fondant en boter crème. Hoe meer gasten er zijn, hoe meer verdiepingen een bruidstaart over het algemeen vaak heeft. In het westen is het onderdeel gaan uitmaken van de popcultuur en er worden zelfs hele programma’s om heen bedacht. In Nederland is er natuurlijk Heel Holland Bakt. De oude Romeinen hadden al als traditie om een soort brood te breken boven het hoofd van de bruid. Wel is het altijd een luxeproduct geweest tot in de 19e eeuw industrialisatie optrad en de ingrediënten goedkoper werden.

In de Middeleeuwen was het ook een statussymbool en werden de cakes zo hoog opgestapeld totdat de gelukkigen er nog net overheen konden kussen voor het belangrijke moment. Later kwam er ook meer variatie, zoals met bijvoorbeeld fruit. Vaak zijn bruidscakes wit, omdat het symbool stond voor de maagdelijkheid. Bruiden moesten vroeger namelijk maagd blijven (en nog steeds in sommige culturen) totdat ze trouwden. Tegenwoordig staan er vaak poppetjes op die de bruid en bruidegom representeren.

Een verjaardagcake wordt geserveerd wanneer er iemand jarig is en zijn verkrijgbaar in alle soorten en maken. Vaak worden feestelijke decoraties gebruikt. Oorspronkelijk werden al cakeachtige ronde baksels gebakken door de Romeinen voor verjaardag, op basis van een broodachtig recept dat werd gezoet met honing. In de 15e eeuw bedachten waarschijnlijk Duitse verkopers om taarten met een laag te gaan verkopen aan mensen, zodat ze die niet zelf hoefden te bakken. Het type verjaardagstaart of cake kan verschillen per cultuur.

Meer traditionele cultuur afhankelijke cakes zijn de Babka, de Simnel cake, de Mooncake, de Yule Log, Stollen en de Mince Pie. De Babka is een sponsachtige gistcake die lijkt op een brioche en met name wordt gegeten in Oost-Europa ter gelegenheid van Pasen. Het heeft verder over het algemeen geen vulling, maar is een simpel cake ingrediënten recept dat vaak wordt versierd met suikerglazuur met een vanille of chocolade smaak en met amandelen of andere noten. Vaak gaat er ook nog een scheut Rum door de cake.

De Simnel wordt ook gebakken om Pasen te vieren en is met name populair in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Oorspronkelijk werd het gebakken om te vieren dat de periode van veertig dag vasten is afgelopen, dat eindigde met het Paasweekend. War het woord Simnel vandaan komt is niet duidelijk, maar waarschijnlijk bedoelden ze daarmee het allerbeste en lekkerste brood of cake dat ze maar konden maken. Bijzondere ingrediënten zijn geurige en pittige kruiden en sukade.

Het werd altijd versierd met fruit en bloemen, tegenwoordig worden echter vaak duidelijk het paas-thema naar voren gebracht in de decoratie van de taart. Ze zijn voor het eerst gebakken, zo denkt men, in de Middeleeuwen. De maancake is een Chinese cake en wordt gegeten tijdens het midden-herfstfestival waarin het bestaan van de maan wordt gevierd. Het werd populair toen tijdens de Mongoolse overheersing aan de bevolking werd verteld dat daarmee de dodelijke plaag kon worden afgewend. Het is in veel varianten beschikbaar, zoals verschillende vullingen.

Je kunt het bijvoorbeeld maken met lotuszaadpasta of zoete bonenpasta. Ook kan de korst variëren, deze kan namelijk bijvoorbeeld vlokkig of taai zijn. Typische kerstcakes zijn de Yule Log, Stollen en de Mince Pie. Yule Log wordt over het algemeen gegeten in de Franstalige landen en is een soort sponscake rollade. Het lijkt vaak op een liggende boomstam van een berk. Stollen is een Duitse en christelijke cake die gebakken wordt met kerst en vol zit met bijvoorbeeld spijs. De Mince Pie wordt in Engeland gegeten met kerst en is zowel zoet als hartig aangezien het vlees en fruit bevat.