Hoe bak je een cake

Zoals veel mensen wel weten zijn er tal van verschillende cakes te maken. Dat kun je doen door verschillende ingrediënten te gebruiken of weg te laten, zoals bijvoorbeeld fruit, noten, of het achterwege laten van boter. Ook zijn cakes in allerlei vormen te maken, van rechthoekig of rond tot gelaagd. Ook de manier van bakken die je gebruikt is van essentieel belang en daarbij de verschillende technieken die je gebruikt. Ook met gereedschappen zou je de textuur van een cake totaal kunnen veranderen. Kortom, elk stapje in het proces naar het bakken van en cake is belangrijk voor het eindresultaat.

Om te beginnen zijn er bijvoorbeeld vier manieren om te bakken, waarbij je natuurlijk ook een andere manier van bakken moet hebben als je een andere cake wil hebben. Om als resultaat een appeltaart of appelcake te krijgen, moet je andere technieken gebruikten dan wanneer je iets met chocolade gaat maken. Beide ingrediënten reageren namelijk anders op bepaalde handelingen en zijn ook met verschillende ingrediënten lekker om te maken.

Als je bijvoorbeeld een Vanilla pound cake wil maken, dat bekend staat vanwege het feit dat van alle ingrediënten die worden gebruikt ongeveer een pond moet worden gepakt. Daarbij moet boter en suiker eerst worden opgeklopt. Daarna de vanille en eieren erbij gooien totdat beide volledig zijn verwerkt in de substantie. Dan moet je de bloem in de bakvorm gooien, waarbij je er op moet letten dat je niet teveel gebruikt. Giet vervolgens het beslag in de bakvorm op de bloem, als de bloem goed in de bakvorm is geïncorporeerd. De volgende stap is in de voorverwarmde de cake 75 minuten laten bakken en dan is het klaar.

Bij het maken van chocoladecake moet je beginnen met de boter, eieren, vanille-extract, de botermelk en suiker bij elkaar in een kom gieten. Doe in een andere kom de cacao, zout, het bakpoeder en de bloem, waarna het een minuutje moet staan. Gooi dan de droge ingrediënten bij de natte, dus de cacao etc. bij de eieren en melk. Gooi de gehele substantie daarna in de cakepan en smeer het daarover uit. Na het 30 minuten in de oven gaar te laten worden en vervolgens 5 minuten te laten afkoelen, zou de cake af moeten zijn.

Bij appeltaart gaat het heel anders. Daarbij is het belangrijk dat je de boter van tevoren al hebt gekoeld, nadat je het eerst hebt gesmolten. Gooi de bloem, zout en het bakpoeder gezamenlijk in een aparte kom of schaal en meng ze. Vervolgens is het tijd om de appels in kleine stukjes te snijden, want die moeten immers in de taart. Weer in een aparte schaal meng je de suiker, eieren, vanille en de gekoelde gesmolten boter. Deze substantie gooi je bij de droge ingrediënten en dan is het tijd om de appels erbij te doen.

Deze substantie gooi je dan weer in de cakevorm en na 50 minuten in de oven is het klaar. Ook is het mogelijk om nadien allerlei extra’s toe te voegen aan de gebakken cakes, net wat er bij past. Op de chocoladecake kan je bijvoorbeeld glazuur toevoegen en bij de appeltaart nog slagroom als het is afgekoeld. Ook is het mogelijk deze bijvoorbeeld te serveren met een bolletje ijs.

Het is altijd belangrijk bij het gebruik van zo’n methode dat je wel alles goed doet. Anders krijg je natuurlijk niet de cake die je graag wil maken en waar je zo’n zin in hebt. Hierbij is het belangrijk het gewicht van de ingrediënten die je nodig hebt, precies af te wegen en dat je de instructies goed opvolgt in de goede volgorde. Ook een handige tip is om, wanneer je de deur van de over hebt dichtgedaan om de cake te bakken, je direct de juiste tijdinstellingen instelt en de over aanzet.

Daarnaast is het belangrijk dat je altijd eerst de taart proeft, voordat je stopt met het hele proces. Als de taart namelijk nog niet klaar is, is het zonde om hem al uit de oven te halen en te laten afkoelen. Dan kun je het beter nog wat langer in de oven zetten tot je wel het gewenste resultaat hebt. Als je echter de taart al te lang in de oven hebt, of bepaalde stappen in het proces verkeerd hebt uitgevoerd, dan is het helaas te laat. Dan kun je beter een cake bestellen bij een winkel, maar de volgende keer lukt het dan vast wel. Door te oefenen en proberen wordt je er steeds beter in zal je zien.

Om steeds beter te worden hebben wij nog een aantal tips. Zorg dat je je over kent, er zijn namelijk net als verschillende cakes ook tal van verschillende ovens die allemaal verschillende standen en instellingen hebben. Zorg dat je weet welke gegevens je moet instellen om de taart te bakken, anders heeft dat weinig zin. Kies de gewenste vorm en grootte van de cake. Te veel of te weinig cake is namelijk nooit wenselijk. Ook als je relatief weinig beslag hebt, is het niet aan te raden een enorme bakvorm te gebruiken, want dan krijg je een hele dunne cake.

Wegen en meten is ook belangrijk. De hoeveelheid die vaak is bepaald voor een ingrediënt in een bepaald recept staat daar niet voor niets, zorg dus ook dat je precies die hoeveelheid gebruikt. Het is daarom ook belangrijk om een goede weegschaal te hebben en om te zorgen dat je bakvormen hebt van verschillende grootten. Voor de echte professionals is het daarnaast aan te raden om eens te proberen om de decoratie zo mooi mogelijk te krijgen door daar apparatuur voor aan te schaffen.

Ook is het aan te raden om verschillende deegrollers te gebruiken voor het fondant dat je wil toevoegen op de cake, dat wil zeggen van verschillende dikten. Zo kun je namelijk een dikke fondant roller gebruiken als je grote stukken fondant wil toevoegen aan je taart. Bijvoorbeeld als je een met een groot blauw stuk fondant je hele cake wil bedekken. Voor de mensen die wat meer in detail werken, is het aan te raden om de kleine fondant roller te gebruiken, aangezien deze veel verfijnder werkt dan de grotere en wat dikkere.