Traditionele cakes en hun land van oorsprong

Aangezien er zo enorm veel verschillende cakes bestaan en te maken zijn, is het handig om de cakes in te delen in bepaalde categorieën, aangezien je anders het overzicht kwijtraakt. Zoals op wij op deze website laten zijn kun je cakes onderverdelen in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld een chocoladecake of een schuimcake. Toch zijn dit nog altijd de vrij basic varianten met de basic ingrediënten. Iemand met een creatieve geest kan zoveel verschillende soorten cakes maken die tot dezelfde categorie behoren.

Wat natuurlijk belangrijk is, om een cake in een categorie in te delen, is de bereidingswijze, de gebruikte techniek en welke ingrediënten er worden gebruikt. Voor een grote mate is dat afhankelijk van waar op de wereld de cake wordt gemaakt, want in Azië gebruiken ze bijvoorbeeld andere technieken dan Europa. Het gebruik van continenten is waarschijnlijk al te generaliserend, aangezien ze misschien in Polen andere ingrediënten en technieken gebruiken dan in Nederland. Nou is door de invloed van globalisering er wel een verspreiding op gang gekomen (al was die er natuurlijk al lang), of in ieder geval een versnelling daarvan, wat betreft verschillende recepten en bereidingswijzen.

Daarom zal vanaf nu een lijst worden gegeven van een aantal karakteristieke cakes, die zijn bedacht en eigenlijk alleen worden gegeten in het land van herkomst.

Duitsland. Een typisch voorbeeld van een Duitse cake is de Zwarte Woud Kersencake. Deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat het is geperfectioneerd en het meest is gemaakt in het zuidoostelijke deel van Duitsland dat aan het Zwarte Woud grenst. Gedacht dat het oorspronkelijke idee van chocola in combinatie met kersen oorspronkelijk uit Zwitserland komt.

Frankrijk. De Koningscake, of zoals ze hem in het Frans noemen: de Galette des Rois, wordt meestal gegeten na kerst in de eerste week van januari. Het is echt zo populair dat het de hele maand te verkrijgen is. Het is een gebakje op basis van bladerdeeg met daarin een soort amandel crème met bovenop wat poedersuiker.

Hongarije en Oostenrijk. Esterhazy Torte is een Hongaars en Oostenrijks cakeje, wat cognac of vanille boter crème bevat en dat wordt omgeven door twee lagen van amandel merengue. Bovenop zit een soort glazuur en om het af te toppen wordt er een bepaald patroontje gemaakt van chocola. Het idee komt uit de 19e eeuw en is bedacht in Boedapest in Hongarije en wordt met name dus gegeten in Hongarije en Oostenrijk. Het is genoemd naar de toenmalige prins van het land.

Italië. Panettone is een typisch Italiaans brood of cake en wordt vooral gegeten in het noorden van Italië. Het wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden zoals bijvoorbeeld kerst of oud en nieuw als dessert en wordt meestal geserveerd met een likeur zoals amaretto.

Japan. Mochi is een Japans cakeje dat als aparte ingrediënt rijst heeft. Het wordt meestal geserveerd met oud en nieuw, al is het hele jaar mogelijk deze Mochi te eten, maar dan in de vorm van soep of ijs. Er zijn ontelbare ingrediënten waarmee de Japanners de rijst combineren om tot een traditionele Mochi te komen.

Mexico. De Drie Melken Cake is de op het eerste oog vreemde naam van een typisch Mexicaanse cake. Het is een vochtige sponscake met als belangrijk onderdeel dus drie verschillende soorten melk. Deze drie verschillende soorten melk houdt in dat de sponscake die wordt gemaakt wordt, wordt gedrenkt in gecondenseerd melk, normale melk en verdampte melk. Dit zorgt voor een aparte smaak. Het wordt vaak afgetopt met slagroom.

Nieuw Zeeland en Australië. Een cake van deze voormalig Britse koloniën is de Pavlova, vernoemd naar de Russische danseres Anna Pavlova. Het recept van deze merengue cake had altijd al wel bestaan in de beschavingen van de Australiërs en de Kiwi’s, toch besloten ze het beroemde cakeje in de twee landen de naam te geven van de eveneens beroemde Russische danseres die de landen kwam bezoeken. Het wordt over het algemeen vaak geserveerd met fruit en dan met name frambozen of kiwi’s.

Schotland. De Dundee Cake uit Schotland is een frisse fruitcake met als belangrijkste onderdelen de aalbes en rozijnen, los van de normale ingrediënten van een cake. Het is een erg smaakvolle cake, lekker fris van smaak. Om het geheel nog smaakvoller te maken, wordt, volgens traditioneel Schots gebruik, een flinke scheut whisky toegevoegd. De cake wordt versierd door amandelen, die erop zijn gelegd in steeds groter wordende cirkels, naarmate je verder aan de buitenkant van de cake komt.

Turkije en Griekenland. Revani is een cake die veel wordt gemaakt en gegeten in Turkije en Griekenland. Hoewel het niet zo bekend is als baklava, is het minstens net zo lekker. Het is een vochtige cake met als opvallende ingrediënten Griesmeel, citroen en sinaasappelsiroop.

Verenigde Staten. Blondie is een Amerikaanse cake met een in principe niet heel vast recept. Het wordt in verschillende varianten gemaakt. Over het algemeen bevat het bloem, bruine suiker, boter, eieren, bakpoeder en vanille. Ingrediënten die kunnen worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld witte of zwarte chocoladeschilferkoekjes, walnoten of pecannoten.

Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika bestaat de Traditionele Vetkoek, wat ook echt zo heet in Afrikaans. Het is namelijk min of meer overgenomen van de Nederlandse immigranten die rond 1800 in het gebied kwamen wonen. Het is een soort deegbal met aalbessen en rozijnen en kan niet echt een cake genoemd worden in principe. Deze deegbal wordt vervolgens in de frituur gegooid. Daarna wordt er siroop, honing of suiker overheen gegoten. De bal wordt overigens soms ook gevuld met kaas, jam of vlees.