Verschillende soorten cake

Net zoals het feit dat er veel verschillende mensen zijn, zo zijn er ook veel verschillende soorten taart of cake. Tot de moeilijkste momenten uit je jonge jaren als kind behoort toch het keuzemoment waarop je moet beslissen welke taart of cake je graag voor je verjaardag wil. Liever slagroomtaart, of heb je meer zin in appeltaart of chocoladetaart. Ook kun je kiezen voor cupcakes of botercakejes. Omdat er zoveel keus is, is de keuze dus ook lastig te maken, zelfs voor veel volwassen mensen. Je wil immers absoluut de juiste en daarmee taart voor je verjaardag maken en bestellen, rekening houdend met het bezoek.

Door de verschillende technieken die door de jaren heen zijn bedacht, de verschillende ingrediënten die steeds meer zijn bedacht en de verschillende vormen waarin de cake wordt gepresenteerd is die keus steeds lastiger geworden. Toch blijven er altijd een aantal cakes, die inmiddels redelijk standaard zijn geworden en die het qua populariteit uiteindelijk toch winnen ten opzichte van wat minder voorkomende cakes met minder populaire ingrediënten. De populairste daarvan zetten wij in het vervolg op een rij.

Allereerst is een bekende cakevariant de botercake. Zoals de naam het al zegt is de cake met name gebaseerd op het gebruik van relatief veel boter en deze cakes vallen dus vaak ook zwaar op de maag. Desalniettemin is dit misschien wel de meest populaire cakesoort. In de Engelstalige landen is de typische (boter)cakesoort de Pound Cake, die zo heet omdat van elk van de ingrediënten een pond wordt gebruikt. De benodigdheden voor deze cake zijn boter, suiker, eieren en bloem.

Het tegenovergestelde van de wat zwaarder vallende botercakes zijn de chiffon cake en de sponscake of de schuimcake. Deze worden juist gekenmerkt omdat ze wat lichter op de maag vallen en dus minder vullend zijn, waarbij de chiffon cake misschien nog wel lichter is dan de sponscake. Bij de chiffoncake komt dat met name door het gebruik van plantaardige olie dat is verwerk in het recept, wat zorgt voor een zekere graaf van vochtigheid. Bij sponscake komt dit doordat er gebruik wordt gemaakt van geklopte eieren.

Bij chocoladecakes spreekt het speciale ingrediënt voor zich. Ook deze cakes zijn erg populair en kunnen vaak nog lekkerder worden gemaakt door het gebruik van bepaalde noten of karamel. Daarnaast heb je nog koffiecakes, die in principe niet gebaseerd zijn door een koffiesmaak toe te voegen. Het idee van koffiecakes is namelijk, dat het een taartje moet zijn die lekker is voor bij een kopje koffie of thee. Daarbij moet de smaak niet in contrast staan met de smaak van warme koffie of thee, maar er juist goed op aansluiten om er een mooi geheel van te maken.

Een volgende categorie is de cheesecake, wat eigenlijk niet eens echt een cake is, maar meer een taart. Hier wordt nauwelijks bloem toegevoegd en juist wel ingrediënten als mascarpone of cream cheese, wat zorgt voor een machtig maar lekker geheel. Verder heb je nog de cake die is opgebouwd uit meerdere lagen met verschillende cakes, die samen een geheel vormen. Hierbij kan de bakker zijn creativiteit laten gaan, door bijvoorbeeld elke laag een andere smaak en kleur te geven.

De cake die het meest lijkt op brood en daarmee ook het meest lijkt op hoe in de Oudheid baksels werden gemaakt, die worden beschouwd als de voorloper van de huidige cake, is de gistcake. Dit is simpelweg een cake waarbij gebruikt wordt gemaakt van gist, wat uiteindelijk zorgt voor een lekkere, maar broodachtige smaak. Een wat minder veelvoorkomende cake in Nederland is de Shortened cake, vertaald de verkorte cake. Deze cake heet de verkorte cake, omdat er zoveel vet aan wordt toegevoegd dat het glutenstrengen, die ontstaan wanneer water in contact komt met bloem, worden verkort.

Dan bestaan er ook nog twee relatief wat gezondere cakes. De eerste variant daarvan is de categorie cakes waar alleen het eiwit wordt gebruikt en dus niet de dooier. Dat levert in principe een vrij vetarme cake, in ieder geval vergeleken met andere cakes. Er zit namelijk geen boter in. Nou is iedereen het er wel over eens dat cakes en taarten over het algemeen nou niet echt beschouwd worden als gezond. Daarom is het ook niet aan te raden om te vaak cake te eten. Bijkomend voordeel is dat een cake daarom altijd lekker blijft. Als je iets namelijk te vaak eet, gaat je het steeds minder lekker vinden. Het moet wel een traktatie blijven.

Het bekendste voorbeeld hiervan is de Hemelse cake, met name een Engels idee ook. Over het algemeen leidt het uiteindelijk tot een sponscake en is dus relatief vetarm. Dus als je een ‘gezonde’ cake wil eten is het aan te raden deze cake te bakken of kopen. Ook is het mogelijk ook mogelijk om een spons- of schuimcake te bakken met zowel de dooier als het eiwit. Dit leidt over het algemeen uiteindelijk tot een iets zwaardere cake dan wanneer je geen eierdooier gebruikt, maar is uiteindelijk voor een cake nog altijd aan de lichte kant.

Wel zorgt het gebruik van de dooier er uiteindelijk voor dat je een heel flexibele cake overhoudt. Dat maakt ze bijvoorbeeld uitermate geschikt om te gebruiken in een dessert als trifle, omdat de cake ook vrij poreus is en daarom goed vocht opneemt. Dan is er ook nog een categorie taarten die juist wel gebruik maakt van boter en waar dus wel weer wat meer vet in zit, maar die helemaal of nauwelijks gebruik maakt van bloem. Deze cakes blijven vaak vrij compact, maar er worden meestal noten gebruikt om alsnog vorm en structuur aan de taart aan te brengen.