Is Bubble Tea eigenlijk gezond?

Geplaatst op 29-04-2023

Categorie: Eten en drinken

Je hebt vast wel eens van bubble tea gehoord, of misschien heb je het zelfs al geprobeerd! Bubble tea is een drankje dat zijn oorsprong vindt in Taiwan en wordt gemaakt van thee, melk en tapioca balletjes (beter bekend als 'bubbles'). Het is de laatste jaren enorm populair geworden, vooral onder jongeren. Maar is bubble tea eigenlijk gezond? In deze blog duiken we in de wereld van bubble tea en proberen we deze vraag te beantwoorden.

Wat is Bubble Tea?

Bubble tea, ook wel bekend als boba tea, is een koude drank op basis van thee. Het bestaat uit thee, melk, ijs en tapioca balletjes. Tapioca balletjes zijn kleine, chewy balletjes die gemaakt zijn van cassavemeel. Soms worden er ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals fruit, siropen of pudding.

Bubble tea wordt meestal geserveerd in plastic bekers met deksels en een brede rietjes. Het idee is dat je de tapioca balletjes door het rietje zuigt terwijl je de thee drinkt. Je kan het ook zelf maken met verse ingrediënten.

bubble tea bobaZijn de ingrediënten gezond?

Laten we eens kijken naar de ingrediënten van bubble tea. Thee is natuurlijk een gezonde keuze, vooral als het ongezoet is. Melk en suiker worden echter vaak toegevoegd aan bubble tea om het zoeter en romiger te maken. Dit betekent dat het drankje aanzienlijk meer calorieën en suiker kan bevatten dan gewone thee.

Tapioca balletjes zijn gemaakt van cassavemeel en bevatten dus geen gluten. Dit maakt het een goede optie voor mensen met een glutenintolerantie. Tapioca balletjes zijn echter niet per se gezond, omdat ze veel koolhydraten bevatten en weinig voedingsstoffen.

Hoeveel calorieën bevat Bubble Tea?

De hoeveelheid calorieën in bubble tea varieert afhankelijk van de ingrediënten en de grootte van het drankje. Een medium-sized bubble tea bevat gemiddeld 300-400 calorieën, wat aanzienlijk meer is dan een glas gewone thee.

De tapioca balletjes voegen ook nog eens extra calorieën toe. Een portie van 50 gram tapioca balletjes bevat ongeveer 100 calorieën. Als je bedenkt dat sommige bubble tea's meer dan 100 gram tapioca balletjes bevatten, kan het caloriegehalte van je drankje snel oplopen.

Hoeveel suiker bevat Bubble Tea?

Een ander punt van zorg is het hoge suikergehalte van bubble tea. Suiker wordt vaak toegevoegd aan de thee en tapioca balletjes om het drankje zoeter te maken. Een medium-sized bubble tea kan meer dan 50 gram suiker bevatten, wat meer is dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker.

Als je regelmatig bubble tea drinkt, kan dit leiden tot een te hoge suikerinname en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2 en tandbederf.